25 syyskuuta, 2011

Mittaa mittatikusta ja täydellisen mitan metsästys

Kymmenisen vuotta olen tullut toimeen kahdella muovikuorisella rullamitalla asiaa sen enempää miettimättä. Ensimmäisestä kului alkupään asteikko pois, joten aikanaan hankin toisen samanlaisen.

Kadoksissa olevan mitan metsästämiseen kyllästyneenä tuumailin, että jokaiselle pelille pitäisi olla oma mittansa. Tietysti pihinä pelaajana en aikonut maksaa montaa euroa mitasta ja pidin kätevänä etteivät olisi turhan isoja. Ei siis kuin etsimään sopivia tuuma-asteikolla.

Tuossa hiljattain Biltemalta tarttui mukaan 2 kpl metrin rullamittoja tuuma-asteikolla hintaan 2,29. DealExtremella olikin paremmassa tarjouksessa 12 kpl vastaavia mittoja 5 eurolla. Nämä ovat oikein näppäriä pienemmän mittakaavan peleihin kuin 40K ja Faba.

Bilteman mitat
Grondis puolestaan tuumaili, että paras mitta olisi samanlainen teräksinen rullamitta kuin hänen vuosikymmeniä kestänyt perintömittansa. Sellainen saisi vähän maksaakin, kun löytäisi vain tuuma-asteikolla. Minä en vain ole vielä törmännyt tuohon kestävyysongelmaan. Saa sitten nähdä miten nuo halpamitat muuttavat asennetta.

Bilteman metrimitta 3,49
Tälläistä metrimittaa olen myös joskus suunnitellut. Sopisi erinomaisesti peliin, jossa merkityksellistä olisi lyhyet etäisyydet. Olisi esimerkiksi Mordheimissa oikein mukava, kun tyypillinen liike on 8" paikkeilla. Itse varmaan lyhentäisin tälläisen mitan 24 tai 32 tuuman pituiseksi.


CorSec Engineeringin Omni ruler on sitten sopivan pitkä mittatikku, jonka saa koota mieleisekseen. Omni ruleriin on 1" mittaisia pätkiä kolmessa eri värissä ja ne kierretään toisiinsa kiinni. Päitä varten on omat kappaleensa. Värien avulla voisi hyvin hyödyntää nopeisiin ja usein toistuviin vakiomittauksiin. Esimerkiksi: 40K:n 6" ja 12" liike, Uncharted Sean tykkien range bandit (8", 16", 24" ja 32"), Mordheimissa 4", 6", 8", 10", 12"... Tälläisen voisi hankkia joskus koemielessä.

Tietysti GW:n omalla mittatikkuun pystyisi tekemään ihan vastaavat merkinnät ja olen nähnyt netissä rimoista tehtyjä mittatikkuja historiallisiin peleihin. Oma lukunsa on myös pelit, joissa tarvitaan erityistä mittaa. Kesällä tein custom skaalatun heittomitan Blood Bowliin, kun laudan ruutukoko heitti hieman alkuperäisestä.

Vieläkös löytyisi jokin muu harkitsemisen arvoinen mittaväline?

2 kommenttia:

  1. En ole ajatellut, että tähänkin aiheeseen voisi paneutua näin paljon. Pelimukavuus kyllä paranee huomattavasti hyvän mitan myötä. Itse pongasin paikallisen Anttilan työkaluosastolta tuumamittoja hintaan 1 Eur/kpl. Ovat sopivan kokoisia, tosin muovia. Ovat tehneet työnsä hyvin tähän mennessä.

    Tuo alimmainen mittaversio olisi kätevä itsetehtynä esim magneettien avulla. Väliin plasticard-putkea, jotta kokonaisuus pysyy kevyenä ja tarpeen mukaan väliin aina magneetteja niin pystyisi vaihtamaan eripituisen patukan välillä. :)

    VastaaPoista
  2. Itse ajattelin, että tuli aika kevyin eväin tähän aiheeseen lähdettyä, vaikka mitään erityisen kattavaa vertailua ei ollutkaan tarkoitus tehdä. Lähinnä tälläinen blogin lämmittely tulevia odottaessa.

    Omni ruler on viehättävä. Magneettinen versio olisi tietysti vielä seksikkäämpi, mutta vaatisi varmaan vähän kehitystä ollakseen riittävän kestävä. Omnin luvattiin kestävän, jopa 60" saakka.

    VastaaPoista