20 syyskuuta, 2011

Instant Mold

Otetaampas ensikatsaus verrattomaan tuotteeseen nimeltä Instant Mold, jolla pystyy nopeasti tekemään muotin halutusta kappaleesta tai yksityiskohdasta ja valmistamaan kopion greenstuffista tai Milliputtystä.

Instant Mold blisteri
Itse tutustuin tuotteeseen, kun sain ajatuksen monistaa 10 mm figurivejä. Yllätyksekseni tuote tosiaan toimi luvatulla tavalla ja pienen askartelun jälkeen sain jopa kaksipuoliset muotit toimimaan ilman aikaisempaa valukokemusta.

Parasta IM:ssa on ehdottomasti muottiaineksen uudelleen käytettävyys. Aivan samoin kuin uuden muotin, voi myös vanhankin heittää kuumaan veteen pehmenemään ja kierrättää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos muotti ei onnistu, niin se ei haittaa.

Käytännössä IM toimii siten, että muottipala heitetään kuumaan veteen (vedenkeitin ja vesiastia riittää tähän), jossa se pehmenee. Pehmeä pala on kuin sitkeää muovailuvahaa, josta muotoillaan painomuotti, ja siihen sitten painetaan kopioitava kappale. Tarvittaessa pehmeitä paloja voi yhdistellä tai pieniä. Jäähdyttyään palat ovat kummimaisen jäykkiä. Valmiiseen muottiin painellaan greenstuffia ja sen annetaan kovettua. Valmista.

Yksipuolinen muotti syntyy nopeasti painamalla haluttu kappale muottiin. Kaksipuolinen syntyy painamalla ensimmäisen muotin jäähdyttyä ja siinä olevan originellin päälle toinen muotti. Varsinainen ongelma on muottien kohdistaminen jälkeenpäin niin, että puolet osuvat toisiinsa oikein.

 Instant Moldin käytön suurin rajoitus lienee valumateriaali, eli greenstuff tai Milliputty. Kummankin kovettumiseen menee aikaa. Ilmakuplia ei esiinny hirveästi, mutta niistä ei pääse eroon vaan stuffi on aseteltava uudestaan muottiin. Onneksi IM on läpinäkyvää, joten kuplat näkyvät kyllä. Lisäksi muottiin menevän stuffin määrää ei ole alusi helppo arvioida ja käytännössä stuffia tahtoo tulla tehdyksi liikaa. Muistettava on myös, että vaikka muotti on hieman joustavaa, niin kappale olisi saatava muotista vielä ehjänä ulos ja mielellään muottia vahingoittamatta.

 Instant Moldia löytyy helposti Fantasiapeleistä ja eBaystä, eikä hintaeroa tunnu juurikaan olevan. Blisterin hinta tätä kirjoitettaessa on 13 euron paikkeilla. IM:in toi markkinoille Coolminiornot.com, joskin netissä on ollut arvailuja, että he vain uudelleen pakkaavat tavaraa Instant Moldin tuotenimelle. Minulle aika sama, sillä hinta ei ole suolainen.

Tuotteen elinkaarta en vielä osaa kertoa. Muotteja on tullut tehtyä kustakin palasta ehkä reilut kymmenkunta mukaan lukien epäonnistuneet kappaleet ja väsymisen merkkejä ei ole ollut. Olen varonut, ettei palojen sisään mene uudelleen muokattaessa ilmakuplia.

Tätä minä varmaan käyttäisin ensimmäiseksi niihin osiin, joita spruessa on liian vähän tai tunnusten siirtämiseen paikasta toiseen. Kymppimillistä isompia figuja en lähtisi tällä tuottamaan, eikä sekään aivan herkkua ole ollut. Saatampa siitä projektista ja muoteista heitellä tarinaa toisen kerran.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä katsauksesta! Miten satuitkin juuri bloggailemaan tästä kun itse menin tilaamaan tätä tavaraa ja se saapui tänään. Saapa nähdä miten onnistun kopiomaan parven green stuff-nurglingeja. :)

    VastaaPoista
  2. Itseasiassa päätin vain aloittaa jostain helposta, johon ei tarvitse kuvia räpsiä ja Instant Mold vaikutti vielä tuoreelta. Onnekasta sinänsä, kun Tabletob Gaming News linkitti heti perään ohjeen Chest of Colorsista. Lisää ohjeita löytyy myös Youtubesta.

    VastaaPoista