13 lokakuuta, 2011

Viimeinen katsaus Dreadfleetin laivoihin

En näköjään vieläkään pääse eroon Dreadfleetistä, mutta pidetään innostusta yllä niin laivatkin tulevat nopeasti maalatuiksi. Nyt telakalla on Seadrakea maalattavana punavalkeaan väriteemaan. Nostalgista, koska sillä samalla teemalla maalasin ihka ensimmäisen armeijan, joka tietenkin koostui suurhaltioista.

Olen yksin pelaillut parit testipelit, joissa olen keskittynyt enemmän mekaniikan opetteluun ja jättänyt skenaariot sivurooliin. Ensimmäinen havainto oli miten epäsuhtaisia eri alukset ovat keskenään. Shadewraithilla ja Black Krakenilla oli melko huonosti jakoja Seadrakea ja Grimnir's Thunderia vastaan. Piti kuitenkin ottaa koottuja laivoja pöydälle, eikä edes varsinaisesti testata tasapainoa.

Laivojen upottaminen on tosiaan työlästä, ellei tietyn tyyppistä vauriota satu kohtalon oikusta kasaantumaan. Miehistövaurio on todennäköisesti parasta laatua ellei oteta kriittisiä erikoisosumia. Pelissä on maastoa sen verran, että tykkiarvot voi käytännössä puolittaa ennen kuin päästään todella lähelle. Laivojen nopeuksilla lähestymiseen ei mene pitkään 2 tai 3 kierrosta vastakkaisista kulmista riippuen innosta. Lähelle päästyä alkaa sitten rytistä aivan kunnolla, kun tykit paukkaa ja miehistöt käyvät toisiaan vasten!

Lähitappelut ovat yllättävän satunnaisia, kun osumiseen tarvitaan 5+ heittoja sekä kapteeneilta, että miehistöiltä. Tietysti eniten noppia heittävä on vahvemmalla, mutta melko usein tulee tasureita, jolloin kaikkiin sattuu. Lähitappelussa ei myöskään ole hyötyä laivan panssareista! Eniten kuitenkin harmittaa kaptieenien keräämät haitat, jolloin Command arvo ja Swashbuckling arvo laskevat.

Tulin myös siihen tulokseen, etteivät pelin vahinkokortit voi loppua kesken kuten pelkäsin. Nerokkaasti pakassa on Slowly Capzising kortti, joka upottaa laivan, kun vauriopakka tai sen poistopakka tyhjenee. Pakka tuntuu myös kiertävän melko vilkkaaseen tahtiin, kun pöydällä menee efektejä, jotka pakottavat nostamaan kortteja kunnes tietyn tyyppinen vaurio löytyy.

Laivojen uppoaminen alkaa hitaasti siitä, kun laivan vaivaksi tulee haittavaa statusvaurioita ja sen päälle tavallista vahinkoa. Miehistövauriot nopeuttavat kierrettä, kun se houkuttaa vihollista entraamaan kylkeen, jolloin vauriota syntyy taas lisää.

Katsotaampa laivoja uudelleen paremman sääntötuntemuksen valaisemana:





Bloody Reaver

Bloody Reaver on kirjaimellisesti uiva linnoitus! Hull 6 ja Crew 7 tarkoitaa regeneroitumissäännön kanssa, että tätä alusta on todella, todella vaikea upottaa. Sitä saa ampua ja ampua ja parasta mitä voi toivoa on miehistön tappiot. Noctilus on pelottava lähitappelussa ja tätä yhdistelmää vielä vahvistaa, että usein mukana seilaa toinen vahva lähitaistelualus Curse of Zandri. Bloody Reaver on vain piirun verran tavan laivaa parempi ampumisessa läheltä kuin tavalliset sotalaivat.

En vielä osaa sanoa mimmoinen kiusa tulee merihirviöistä, ilmeisesti riippuu paljon siitä kumpi saa ne laittaa pöydälle. Joka tapauksessa auxiliarit ovat tässä(kin) pelissä hidastustöyssyjä, jotka sijoitetaan vihollisen eteen ja josta niitä ei sitten käytännössä saa väistettyä. Hieman ärsyttävää, koska 1" hajurakoa kasvattamalla monsterin voisi edes kiertää kovalla käännöksellä.

Nocturnuksen Hellfish Swarm taika fate pakassa ei ole erityisen kova. Crew D3 hyökkäys kohde laivaa vastaan 18" päässä. Näitä pakassa riittää, mutta ainakin kohteen saa valita itse.





Curse of Zandri



Muumiokuninkaan kostonarkki, joka jahtaa Rothia pelin yksi vahvimmista lähitaistelualuksista. Se on myös Dreadfleetin ainoa laiva, jolla on mahdollisuus sytyttää vihollislaivoja tuleen. Palavat laivat ottavat vuoron alussa 1/3 todennäköisyydellä lisävaurion. Erikoiskykynä on kerran pelissä voi tehdä komentoheiton, jonka onnistuminen parantaa D3:lla nopeutta, tulivoimaa ja miehistöä kierroksen ajan. Itse pitäisin tätä lähitaistelulaivana, jolla on ärsyttävä erikoishyökkäys.

Amanhotephin loitsua The Sands of Timea käytetään voitetun lähitaistelun päätteeksi, jolloin onneton vastustaja muuttuu tuhkaksi. No, ei ihan, mutta saa kuolettavan haavan ja joutuu vetäytymään hyttiinsä ja toivomaan kohtalopakastaan parannuskorttia. Todella hyvä kortti, jos vain sen sattuu saamaan, etenkin kun muumiokuningas on pelottava lähitappelija.



Skabrus 

Rottien valtaama merihirviön animoitu ruho on melkoisen ärsyttävän oloinen laiva. Puolikuollut kapteeni on vain puolitaitoinen. Siinä on mukavat tykit, jotka eivät anna savea, mutta joista ei irtoa tarpeeksi tulivoimaa ellei ole lähellä. Käytännössä laivan erikoiskyky ei vain merkitse tarpeeksi lisää vauriota. Warppimyrsky loitsulla sitä sen sijaan tekee kaikille lähellä, siis tosi lähellä, oleville laivoille - myös Skabrukselle itselleen - D6+2 osumaa pitäisi sattua riittävästi.

Skabrus on erinomaisen hyvä pakenemaan ja saa erikoiskyvyllään paettuaan vielä liikkua. Jos irti ei pääse 2+ heitolla niin sitten sitä voi yrittää myös tavallisella komennolla. Ihan kiva tietysti päästä eroon auxiliareista, mutta en osaa vielä oikein arvostaa tätä laivaa, joka on niin kovin epäluotettava.

Shadewraith


Kummituslaiva on ehkä Skabrustakin heikompi, mutta ei tunnu ollenkaan niin turhauttavalta. Erikoiskyvyt nimittäin toimivat ja ainoastaan harmittaa laivan huono tulivoima. Laivasta ei ole ampujaksi läheltäkään, mutta eipä myöskään siihen tahdo osua. Eräänlainen houkutin, jolla voi peittää omia laivojaan. Shadewraithilla voi myös metsästää Auxiliareja, kun ei siitä tavan laivoille ole kuin kiusaa. Lähitappelussa se käy siinä missä kaikki muutkin pikkulaivat ja komentamalla se lähtee myös lentämään. Shadewraith on ainoa laiva, jolla ei ole auxiliaryä.




Black Kraken

Black Kraken on Dreadfleetin kolmas lähitaistelualus. Siitä ei ole ammuskelemaan yhtään enempää kuin Shadewraithista, mutta lonkerot ovat erinomaisen näppärät lähitaistelussa edessä olevaa laivaa vastaan antamalla D3+1 miehistön vahvuutta (siis 5 - 7). Sukeltamalla pääsee myös tykkitulta piiloon kierrokseksi ja voi sitten katsella hyvän paikan tulla ylös kun kaikki muut ovat jo liikkuneet. Tämä tekee siitä todella liukasliikkeisen, kun sukeltaessa ei tarvitse välittää liikkumissäänöistä. Käytännössä katsotaan hyvä paikka ja aloitteen saatua voidaan hyökätä viholliseen tai antaa sen lipua tiukkaan syleilyyn. Kapteenin kyky ravistaa haavoja 5+ kyvyllä ei ole hurmaava, mutta laivalla on ihan riittävästi erityiskykyjä, että jäisin sitä harmittelemaan.


Dreadfleet on kokonaisuudessaan hyvin lähitaistelupainotteinen laivasto, eikä loista ampumisessa. Sen laivat eivät ole erityisen nopeita, mutta saavat erityisiä liikkumissääntöjä ja vain kaksi niistä kulkee purjeilla - mitä pidän enimmäkseen etuna. Sillä on pari erinomaista kapteenia liittoutuman kolmea vastaan ja yksi Skaveni kiusanaan.




Heldenhammer

Kapteeni Rothin lippulaiva on ainoa riittävän kova vastustaja Bloody Reaverille. Sen tykistö pääsee kuitenkin oikeuksiinsa vasta esteettä ampuessaan ja onneksi siinä on riittävän vahva miehistö haastamaan arkkivihollisensa lähitaistelussa. Roth itse on aika keskinkertainen kapteeni, mutta saa re-rollata komentonsa ja miekkailunsa, joka tekee hänestä luotettavan. Heldenhammer hörppää selvästi Bloody Reaveria herkemmin vettä, sillä siinä on vain karvan verran enemmän hullia kuin tavan laivoissa, ei korjaavia erikoiskykyjä, eikä sen kummoisempaa panssaria. Siis ihan hyvä kohde Dreadfleetin ampumiselle.

Joo ja keulakuva on oikeasti pelottava.

Swordwysh

Miekkakala on luotettava peruslaiva ja kaikin puolin peruslaivan arkkityyppi. Se loistaa vain kapteenin re-rollien tarjoamalla luotettavuudella. Movement vuorolla re-rollista on eniten hyötyä, jos ajaa vastatuuleen tai joutuu yrittämään pakoon tai laskee pikkualusta ankkuroimatta. Puskemiseen saa käytettyä myös re-rollia ja tällä voisi lähteä puskemaan nimenomaan laivaa, jolla on runkovauriota pohjalla. Hyvällä tuurilla vastustajan saisi pohjaan ennen lähitaistelua ja huonolla joutuisi sitten tappelemaan.

Kapteeni Aranessan Tsunami loitsu tekee D3+1 osumaa tietyn pisteen lähellä ja hyötyy kivasti ampumisvuoron re-rollista, jotta mahdollisimman sopiva alue jotuisi vesimassan alle. Erittäin näppärä loitsu hajottamaan vihollisen laivastoa sumpussa.

Flaming Scimitar

Golden Maguksen taikalaiva on yksi suosikeistani. Se ei ole missään suhteessa erinomainen, mutta hyvin joustava ja kiva pelata. Jos Dreadfleetissa olisi enemmän purjein kulkevia laivoja, olisi ilmahenki erinomainen kiusantekijä, kun sillä pystyy pyöräyttämään tuulimerkkiä. Nyt sillä pystyy tietysti vaikuttamaan oman laivaston saamaan tuuleen, mutta sen merkitystä en pidä erityisenä. Efreetti on hengistä ehdottomasti paras, koska sen bonusnoppa ampumisessa voi sytyttää vihollisen, auttaa myös lähitaistelussa. Merinymfit ovat oiva korjausapu, mutta niitä varmaan tulee käytettyä vain viimetingassa.

Maguksen loitsu Hurricane of Blades on vähän tylsä. Nostattaa 3" päässä olevalla vihollisella D3+1 vauriokorttia, joista kärsii vain miehistö- ja vauhtivauriot. Ei siis mikään spektaakkeli. Itse tykkäisin kovasti testipelien perusteella maguksen automaattisesta yhdestä voitosta lähitaistelussa, koska marginaali jää usein pieneksi. Ei magus vampyyriä haasta, mutta se on aika kiva viedä joukkotappeluun.

Grimnir's Thunder




Kääpiölaivaa minä pidän oikeasti kovana palana. Kova panssari tekee siitä vaikeasti vahingoitettavan ja todennäköisesti vastustaja ei edes vaivaudu ammuskelemaan. Kääpiölaiva upotetaan vain lähitaistelussa ja siinähän tuo Dreadfleet pärjää ikävä kyllä. Toisaalta säännöt pitävät huolta, ettei tämä laiva ole huonossa hapessa kontaktiin joutuessa. Kapteeni osaa tuplakorjauksen salat ja liekkitykki pystyy sytyttämään vastustajat tuleen. Laivan kaksi lentoalusta on myös oivia häiriköitä. Yksi parhaista aluksista ehdottomasti! Tätä minä tarjoaisin vastustajalle ensimmäisenä purtavaksi.

Seadrake

Haltialaiva on vähän semmoinen häirikkö pelikentällä, positiivisessa mielessä. Se on todella nopea ja luotettava, mutta ei siitä ole juurikaan ampuaan. Vahinko sentään on, että vahinko on miehistövahinkoa aina ja sille on liittoumalla tarvetta. Parasta kuitenkin on laivan kaksi lohikäärmettä, jotka ovat selkeästi muita auxiliareja parempia ellei merihirviöitä oteta laskuun. Kapteeni osaa heittää kaksi eri komentoa vuorossa, mikä tarjoaa mahdollisuuden korjata ja laittaa pöydälle vastalaukaus. Tosin Roth sitä vastalaukausta enemmän haluaa, kun laivassa on niin paljon niitä tykkejä.

Seadrake loistaa varmasti skenaarioissa, joissa pitää kerätä aarteita tai sitten jarruttaa kääpiölaivan kanssa aivan mukavasti vastustajaa auxiliareilla. Loitsullaan kapteeni pystyy pakottamaan vastustajan ottamaan D3 savea, joiden epäonnistuminen sytyttää jokainen yhden tulipalon vihollislaivaan. Niin ja onhan haltiakapteeni oiva miekkamies, eikä Seadraken miehistö juuri tappelussa häviä. Auxiliareilla voi myös summata nopeasti lisänoppia kriittiseen lähitaisteluun.


Itse kokisin suuren liittouman hieman laadukkaampana kuin Dreadfleetin. Se on selvästi ampuvampi laivasto, jolla on laadukkaammat kapteenit kautta linjan. Liittouma luottaa myös tuuleen melkoisesti.
 Skenaarioissa se on hieman altavastaajana, jonka pitää onnistua tehtävässään ja Dreadfleet yrittää vain pilata Rothin etenemisen ja siihen se on melkoisen hyvä. Tämä ihan ok asetelma.

Laivasto vs laivasto peliin epäsuhta tietysti vaikeuttaa. On tietysti ajateltava, ettei Dreadfleettiä ole neutraaliksi taistelupeliksi tarkoitettu, mutta tietysti myös sellaista haluaa yrittää. Eniten epäsuhtaa mielestäni aiheuttavat Skabrus ja Shadewraith, jotka ovat alle keskivertoaluksia. Toisaalta Dreathfleetillä on myös pari kovaakin alusta. Liittouman heikommat alukset ovat kuitenkin mukavan tuntuisia erityisääntöinensä.

2 kommenttia:

  1. Voi juku. Oli kyllä mielenkiintoista luettavaa vaikka sääntötekniset asiat ovat vielä itsellä hakusessa kun en ole omaa kopiotani vielä saanut. Mutta nyt se on sentään postitettu. ;)

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla, että osuu ja uppoaa. Sääntöpuoli aukenee nopeasti läpi lukemalla, sillä ne ovat yksinkertaiset ja sujuvat ilman turhia koukeroita.

    Toivottavasti pakettisi saapuu pian. Minulle tuo ainakin tuli samana päivänä, kun saapui Helsinkiin käsittelyyn ja vaimon kuittaus kelpasi kuljetusliikkeelle.

    VastaaPoista